Helligtrekonger

Ved Falk Mikkelsen, fhv. museumsleder ved Give-Egnenes Museum, oktober 2009.

Den 6. januar – Helligtrekongersdag – fandt ”Vise mænd fra Østerland” – iflg. Mattæus evangeliet (kap. 2, v. 1-12) Jesus i Betlehem. De blev ledt til Jesu krybbe af en stjerne, Betlehemsstjernen. Det er gået med helligtrekongersdagsfesterne som med andre kristne fester, at de er omplantet fra hedenskabet og omdannet efter det kristne behov, og at stjernen også har været knyttet til samme årstid, som vi nu har helligtrekonger.
De vise fra Østerland blev bestemt til tre efter de tre slags gaver: Guld, røgelse og myrra. Senere blev de gjort til konger ved navn Caspar, Melchior og Balthasar. Caspar var sort, så de tre i forening kunne betegne alle jordens folkeslag.
Efter reformationens indførelse i 1536 bortfaldt den kirkelige del af helligtrekongersfesterne, men optogene fortsatte og blev efterhånden til en folkelig tradition også ude på landet – de fandt sted fra lillejuleaften til helligtrekongersdag. Det var ofte udklædte unge, der gik rundt og sang for folks døre og tjente en skilling. Den forreste gik med den store Betlehemsstjerne anbragt på en lang stang og således, at den kunne drejes rundt. Der var så megen plads inde i stjernen, at der kunne anbringes et lys.
I nogle byer fik de fattige en tilladelse til at gå med stjernen. Det var almindeligt at synge salmen: ”Dejlig er den himmel blå”. Sangene eller viserne kunne dog være mere løsslupne.
Vores egen Evald Tang Kristensen, 1843 – 1929, fra Vejle har nedskrevet en del af helligtrekonger viser bl.a. denne:

”Jeg ønsker eder alle et glædeligt Nytaar
med alt, hvad eder kan fornøje:
Et stumphalet Lam og et rundrøvet Faar,
en trebenet Kat med et Øje.
To Kyllinger smaa med ingen Haar paa
og Vuggen paa Gulvet mon dundre”

Førhen tog man varsler af vejret i julehelgen, 25. december til helligtrekongersdag den 6. januar – og vejret har bønderne til hver en tid i høj grad været afhængige af. Varslerne kaldte man jule- eller solemærker. I loftsbjælken indridsede bonden tolv streger, der skulle repræsentere det kommende års tolv måneder.
Med kridt markeredes nu med cirkler, hvordan vejret var i de tolv juledage. Var det f.eks. nedbørsvejr den 29. december (5.dag i julen) om formiddagen blev første halvdel overkridtet. Nu vidste man, at den første halvdel af maj måned (5. måned) ville blive rig på fugtigt vejr.
De unge piger tog også kærestevarsler – det kunne f.eks. være at pigen samtidig med at gå baglæns i seng på helligtrekongersaften den 5. januar fremsagde følgende vers:

Hellig tre konger tre
lad i nat mig se
hvis brud jeg skal være
hvis navn jeg skal bære
hvis seng jeg skal rede,
hvis dug jeg skal brede

I 1770 afskaffedes helligtrekongersdag som helligdag sammen med en lang række andre helligdage.
Helligtrekongerslys
Helligtrekongersaften blev der tændt et tregrenet lys. Der, hvor vægen mødtes inde i lyset, indstøbte man en stump af en gåsefjer med sort krudt i. Når lyset var brændt dertil, gik det ud med et knald, og så var julen til ende.
Helligtrekongerslys sat i en stage lavet af pottekonen fra Ringive Sogn, Else Marie Petersen, født Madsen (1931-2006).
Over lyset, der står på dragkisten i Give-Egnens Museums dagligstue, ses rækken af det nye års solemærker på bjælken.